Radiomaryjna i przyjaciel SKOKów

Prezydent Andrzej Duda obejmując najwyższe stanowisko w państwie, do grona swych doradców zaprosił nie tylko ekspertów, ale i przede wszystkim związanych ze swą byłą partią najbliższych współpracowników. My postanowiliśmy prześwietlić 4 byłych parlamentarzystów ściśle związanych z PiS, którzy od 7 sierpnia stali się ministrami w nowej kancelarii prezydenta.

Na wizualizacji można także znaleźć inne osoby, które wcześniej pracowały w kancelarii prezydenta.

Nasze dane opieramy na serwisie ktorzadzi.pl, który przetwarza tylko oficjalne i potwierdzone informacje publiczne.

I tak szefową kancelarii prezydenta Andrzeja Dudy została Małgorzata Sadurska, była posłanka od dawna ściśle związana z Prawem i Sprawiedliwością. W 2007 roku Sadurska miała krótki epizod jako podsekretarz stanu w Kancelarii Prezesa Rady Ministrów podczas rządów Jarosława Kaczyńskiego.

Sadurska stawała także w obronie Telewizji Trwam (List do Jana Dworaka. Decyzja KRRiT ws. Telewizji Trwam ma charakter represyjny i jest zamachem na wolność przekazu). O tym, że bliskie są jej wartości prezentowane przez media Tadeusza Rydzyka, podkreśliła też w ostatnim wywiadzie dla SuperExpressu.

Maciej Łopiński były poseł PiS już wcześniej pełniący swe obowiązki jako minister jeszcze w kancelarii prezydenta Lecha Kaczyńskiego, w kancelarii prezydenta Dudy został sekretarzem stanu. Obecny już minister wcześniej często zajmował stanowiska w podmiotach należących do skarbu państwa.

Podczas rządów AWS w latach 2001-2002 załapał się na członka rady nadzorczej KGHM (Nie tylko politycy PO wydoili KGHM).

Do 2010 Łopiński był szefem w Kancelarii Prezydenta Lecha Kaczyńskiego. Natomiast do roku 2013 (od minimum 2011) był doradcą prezesa SKOK Stefczyka. Formalnie na urlopie bezpłatnym na tej funkcji, Łopiński jako poseł składał interpelacje w sprawie m.in. swojego pracodawcy, czyli SKOKów.

Łopiński wcześniej związany był także ze stowarzyszeniem Ruch Społeczny im. Prezydenta RP Lecha Kaczyńskiego. Podczas jego prezesury w tej organizacji, Andrzej Duda był członkiem komisji rewizyjnej. Ruch z kolei finansowany był przez SKOKi (SKOK napędza Ruch im. Lecha Kaczyńskiego. Jak kasy wypromowały Andrzeja Dudę).

Pracodawca Łopińskiego hojnie wspierał stowarzyszenie np. oddając do dyspozycji organizacji swoją Villę Dominika we Władysławowie.

Aktualny minister 3 sierpnia zrezygnował z funkcji prezesa (jego miejsce zajęła Marta Kaczyńska).

Kolejny doradca prezydenta Krzysztof Szczerski (sekretarz stanu), specjalista od spraw zagranicznych, związany jest fundacją Dyplomacja i Polityka, którą sam powołał. Organizacja blisko powiązana jest z kolei z wydawnictwem Biały Kruk (właściciel spółki Leszek Sosnowski zasiada jednocześnie w radzie fundacji). Spółka udostępnia lokal fundacji w Krakowie. W tym roku Biały Kruk wydał także książkę “Wygaszanie Polski 1989-2015”, w której wśród autorów można znaleźć m.in. Krzystofa Szerskiego czy Antoniego Macierewicza, prof. Bogdana Hazana i ks. Dariusza Oko. Szczerski jednocześnie wspólnie z mężem Beaty Szydło zasiada w fundacji Oświęcimskie Centrum Praw Człowieka.

Szefem gabinetu prezydenta mianowany został Adam Kwiatkowski. Ten były poseł Prawa i Sprawiedliwości jest jednym z założycieli Ruchu Społecznego im. Prezydenta RP Lecha Kaczyńskiego. Obecny szef gabinetu wcześniej był radnym z ramienia PiS najpierw w dzielnicy Warszawy Praga-Południe, a następnie Warszawa-Centrum.

Interaktywną mapę powiązań polityków z kancelarii prezydenta można sprawdzić na serwisie ktorzadzi.pl, zaś tutaj można sprawdzić powiązania samego prezydenta.
Trwa ładowanie komentarzy...