O autorze
Fundacja Media 3.0 jest niezależną organizacją pozarządową działającą na rzecz budowy społeczeństwa informacyjnego. Tworzymy narzędzia wpływające na partycypację obywatelską i zwiększające transparentność instytucji publicznych. Naszą misją jest także dbanie, by świat internetu był dostępny dla każdego, dlatego nie tylko przetwarzamy dane publiczne, ale także czynimy je dostępnymi i widocznymi dla każdego obywatela.
W 2014 roku we współpracy z amerykańską organizacją Sunlight Foundation stworzyliśmy pierwszą w Polsce i pierwszą tego typu w Europie aplikację mobilną Parlament. Prowadzimy także pierwszy w Polsce serwis związany z dziennikarstwem danych Datablog.pl oraz platformę, na której tworzymy "mapę władzy" przetwarzając oficjalne bazy danych - ktorzadzi.pl.
Chcesz się do na przyłączyć? Napisz na kontakt@media30.pl

Kandydaci PiS do Trybunału: bliski krąg powiązań

Powiązania polityczne i biznesowe Henryka Ciocha - wybranego przez Sejm kandydata na sędziego Trybunału Konstytucyjnego. http://ktorzadzi.pl/people/henryk-cioch
Wybrani 3 grudnia przez Sejm nowi kandydaci na sędziów Trybunału to głównie związani ze SKOK politycy PiS

W sierpniu na serwisie ktorzadzi.pl prześwietlaliśmy powiązania polityczne wszystkich sędziów Trybunału Konstytucyjnego. Wówczas pisaliśmy, że koalicja PO-PSL dzięki nowej ustawie z 25 czerwca, zamieszczając przepis przejściowy na wybór sędziów, którym kadencja kończy się w tym roku, zapewniła sobie 2 kolejne nominacje (bez wspomnianej ustawy Sejm mógłby wybrać tylko 3 sędziów). Teraz sprawujące władzę Prawo i Sprawiedliwość kwestionuje nie tylko konstytucyjność samej ustawy, ale także samo chce wymienić wszystkich pięciu sędziów wybranych przez posłów zeszłej kadencji. Nowi sędziowie mają zapewnić według posła Marka Suskiego “równowagę” w TK.

Kim są zatem sędziowie wybrani 3 grudnia przez Sejm, mający zapewnić równowagę? Bez trudu dla czwórki z pięciu kandydatów udało się nam znaleźć znaczne powiązania polityczne z wystawiającą kandydatury partią PiS.

Henryk Cioch to były senator Prawa i Sprawiedliwości minionej kadencji. Jako sędzia nie uniknie zatem przypadków, o których pisaliśmy ostatnio, czyli orzekania nad zgodnością ustaw, nad którymi sam głosował. Kandydat na sędziego zasiada w radzie fundacji Polski Instytut Katolicki Sursum Corda wspólnie z senatorem PiS Grzegorzem Biereckim. Prezesem zarządu jest natomiast były poseł PiS i obecny sekretarz stanu w Ministerstwie Infrastuktury i Budownictwa Kazimierz Smoliński. Henryk Cioch jest jeszcze bardziej związany z senatorem Biereckim oraz SKOKami. W 2008 został doradcą i “przyjacielem” SKOKów.

W tym samym czasie był także ekspertem sejmowej komisji finansów publicznych (2008-2009). Z Grzegorzem Biereckim zasiadał także w Senackim Zespole Spółdzielczym. Wcześniej (do 22.10.2007 r.) był członkiem Komisji Nadzoru Finansowego. Z kolei w Fundacji Edukacji Spółdzielczej zasiada w radzie fundacji, gdzie prezesem jest Janusz Ossowski, zasiadający wspólnie z braćmi Biereckimi w SKOKu Stefczyka. Henryk Cioch wymieniany jest także jako redaktor kwartalnika naukowego “Pieniądze i Więź” , gdzie redaktorem naczelnym jest także Janusz Ossowski. Natomiast z innym obecnym posłem PiS Krzysztofem Michałkiewiczem (byłym ministrem pracy i polityki społecznej) powiązany jest poprzez Ruch Społeczny Im. Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej Lecha Kaczyńskiego Na Lubelszczyźnie. Prof. Henryk Cios zasiada także w radzie naukowej kwartalnika “Prawo i Więź”, którego redaktorem naczelnym jest kolejny kandydat na sędziego TK - Lech Morawski, zaś w redakcji pracuje m.in. poseł Krystyna Pawłowicz czy wspomniany wcześniej Janusz Ossowski. “Prawo i Więź” jak i “Pieniądze i Więź” wydaje natomiast Spółdzielczy Instytut Naukowy braci Biereckich.

Następny kandydat na sędziego TK to Mariusz Muszyński, powołany w październiku 2015 roku do Narodowej Rady Rozwoju przez prezydenta Andrzeja Dudę, wcześniej jako członek rady nadzorczej zasiadał także w związanej z przemysłem zbrojeniowym spółce Pit-Radwar, w 2008 był pełnomocnikiem minister spraw zagranicznych Anny Fotygi ds. stosunków polsko-niemieckich. W 2011 Muszyński został członkiem Trybunału Stanu z rekomendacji Prawa i Sprawiedliwości.

Kandydat Piotr Pszczółkowski to z kolei poseł Prawa i Sprawiedliwości z okręgu łódzkiego, wcześniej bezskutecznie zgłaszany przez PiS na członka Trybunału Stanu. Po katastrofie smoleńskiej reprezentował 20 rodzin ofiar, w tym Jarosława Kaczyńskiego.
Trwa ładowanie komentarzy...